Organic Lifestyle View all

Wavy green-roofed home disappears into France’s rolling Jura hills

By Lucy Wang / Source: Inhabitat

Casa-Jura-JDS-Architects-889x675

For a greener alternative to the typical holiday chalet, look no further than JDS Architects’ Casa Jura. Designed as a retreat for a Parisian family in the French village Bois D’amont, the curvaceous home blends into the surrounding Jura hills with its sculptural green-roofed form. To minimize its visual impact, the contemporary home’s footprint is almost entirely contained beneath grass and into the slope, making the house appear as a “mere bump” in the landscape.

Completed for a budget of 200,000 euros, the 134-square-meter retreat is set into a hillside that backs into a pine forest and overlooks a valley. The architects created three “cuts” into the existing terrain: two incisions push down on the landscape to make room for the full-height glazed facades on both floors; while the terrain at the top elevation was leveled to create a walk-on green roof.

Casa-Jura-by-JDS-Architects-16-889x556

The full-height glazed facades and similar large openings frame views of the valley and pour natural light into the home. The minimalist interior features white-painted walls and pale timber floors that reflect the light, and is furnished with a neutral color palette punctuated by a few bright accent colors. The lower level comprises two bedrooms, a four-person bunk-bed room, and bathrooms. The upper level contains the open-plan living room, dining room, and kitchen that open up to outdoor patios and access to the walk-on green roof.

Read more @ Inhabitat

Add your comment: